Francuski ministar: Pod sadašnjim okolnostima nema odlaganja Bregzita

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian isključio je danas svako produženje datuma Bregzita pod sadašnjim okolnostima.

„Nećemo prolaziti kroz ovo svaka tri meseca“, rekao je Le Drian za francuski radio.

On je rekao da Britanci kažu da žele da predlože druga rešenja, alternativne aranžmane da osiguraju izlazak ali da EU nije videla te aranžmane i da je prema tome pod takvim okolnostima odgovor za produženje „Ne“.

Britanski parlament je ove nedelje usvojio predlog zakona kojim se obavezuje premijer Boris Džonson da za tri meseca odloži datum izlaska Britanije iz Unije, predvidjen 31. oktobra, ako ne postigne sporazum o razlazu sa EU do 19. oktobra, odnosno neposredno posle narednog sastanka Evropskog saveta.

„Neka Britanci počnu da vladaju svojom situacijom… treba da nam kažu šta žele. Nek nam oni  pokažu put“,  rekao je francuski ministar spoljnih poslova.

On je rekao da postoji svojevrstan legitiman sukob izmedju naroda koji je preko referenduma rekao da želi da izadje iz EU i parlamenta, koji je takodje proizašao iz naroda, koji ne zna kako da izadje.

„Za sada ne znamo šta oni hoće da urade zato što nema većine za bilo koju od opcija. Danas postoji ćorsokak koji takodje nosi rizike za Veliku Britaniju zato što Škotska pominje mogućnost nezavisnosti“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.