U trendu

Francuski premijer podneo ostavku, novi će uskoro biti imenovan

Francuski premijer Žan Kasteks (Jean Castex) podneo je danas ostavku u očekivanom potezu posle prošlomesečnog ponovnog izbora centrističkog presednika Emanuela Makrona koji će brzo imenovati zamenu.

Kasteks je danas došao u Jelisejsku palatu da zvanično podnese ostavku koju je predsednik „prihvatio“, saopštila je Jelisejska palata.

Očekuje se da će Makron uskoro imenovati novog premijera. Francuski mediji kažu da je favorit za taj posao ministarka rada Elizabet Born. Kako navodi agencija AP u Francuskoj je uobičajeno da predsednici imaju više od jednog premijera tokom svojih mandata.

Makron i njegov novi premijer će zatim razgovarati o imenovanju nove francuske vlade narednih dana.

Prvi zadatak novog premijera biće da osigura da Makronova centristička partija i njeni saveznici dobro prodju na parlamentarnim izborima u junu. Izbori će odlučiti koje grupe drže većinu mesta u Nacionalnoj skupštini, koja ima konačnu reč nad Senatom u francuskom zakonodavnom procesu.

Makron je takodje obećao predlog zakona koji će se odnositi na rastuće troškove života u Francuskoj gde skaču cene hrane i energenata. Zakon će pripremiti njegova nova vlada i očekuje se da će biti predstavljen odmah posle parlamentarnih izbora.

Ako Makronova stranka osvoji većinu u parlamentu premijer će morati da osigura da izmene penzionog sistema koji je obećao predsednik budu izražene u zakonu, uključujući i podizanje minimalne starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 65 godina. Predložene promene su kritikovali radnici, sindikati i levičarski glasači.

Makron je takodje obećao da će njegov novi premijer biti direktno zadužen za „zeleno planiranje“ namenjeno da ubrza francusku primenu politika vezanih za klimu. Makron je obećao da će ići duplo brže u suzbijanje emisija štetnih gasova u svom drugom mandatu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.