U trendu

Francusko tužilaštvo zatražilo četiri godine zatvora za Sarkozija

Francusko tužilaštvo zatražilo je danas četiri godina zatvora, od kojih dve godine uslovne zatvorne kazne protiv bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija (Nicolas Sarkozy) kojem se sudi protiv korupcije i trgovinu uticajem, na sudjenju bez presedana u Francuskoj.

Tužilac Žan-Lik Blašo (Jean-Luk Blachon) zatražio je iste kazne i za još dvojicu optuženih na istom sudjenju, za bivšeg sudiju Žilbera Azibera (Gilbert Azibert) i Sarkozijevog bivšeg advokata Tijerija Erzoga (Thierry Herzog).

Blašo je za Erzoga još zatražio da mu pet godina bude zabranjeno da se bavi svojom profesijom.

„Republika ne zaboravlja svoje predsednike, makar samo zato što oni stvaraju istoriju. Suprotno tome, ne sme se priznati nekom bivšem predsedniku da zaboravi Republiku i šta ona decenijama donosi, a to je vladavina prava“, rekao je Blašon.

Tužilac je naveo da ta afera ima razorne posledice koje pogadjaju vrednosti Republike jer je ugrozilo pravosudnu instituciju, pravnu profesiju i predsednički imidž.

Za sutra je zakazano obraćanje odbrane.

Sarkozija, koji je bio predsednik od 2007. do 2012. čeka još jedno sudjenje na proleće 2021. godine. Njemu, zajedno sa još 13 osoba će se suditi zbog optužbi za ilegalno finansiranje njegove predsedničke kampanje 2007. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.