U trendu

Francusku u petak čeka odluka o reformi penzionog sistema, opozicija kritična

PARIZ – Pred objavljivanje odluke Ustavnog saveta Francuske o ustavnoj utemeljenosti predloga reforme penzionog sistema, koja će biti doneta u petak, liderka opozicionog Nacionalnog okupljanja Marin le Pen dovela je u pitanje nezavisnost članova Saveta, prenosi Figaro.

S druge strane, portparol vlade Olivije Veran izjavio je danas da se odluka donosi na kraju „demokratskog puta“, dok je predsednica opozicione partije Evropa Ekologija Zeleni Marin Tondelije ocenila da bi, ukoliko Ustavni savet odobri predloženu reformu penzionog sistema, tekst bio „legalan, ali ne i legitiman“.

Le Penova je, kako sama kaže, umereni optimista i smatra da „Ustavni savet čine ljudi koje su imenovali političari“, pa dovodi u pitanje njihovu nepristrasnost.

Ustavni savet, ili „savet mudraca“ kako ga nazivaju u Francuskoj, mogao bi da potvrdi usklađenost teksta zakona, ili da prigovori određenim merama, odnosno da cenzuriše tekst u celini, prenosi portal BFM TV.

Iz sindikata najavljuju nastavak protesta ukoliko Ustavni savet ne poništi tekst zakona koji je izglasan u francuskom parlamentu.

Francuska je danas jedina zemlja na svetu koja kontrolu ustavnosti ostvaruje preko specijalnog državnog organa, Ustavnog saveta, koji nije ni čisto pravosudna, ni čisto politička institucija, ali su odluke koje donese konačne, izvršne i obavezne za sve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.