U trendu

Francuzima do 26 godina besplatni kondomi, Francuskinjama besplatna kontracepcija

PARIZ – U okviru projekta koji je predsednik Francuske Emanuel Makron nazvao „malom revolucijom u preventivnoj zdravstvenoj zaštiti“, mladim Francuzima se nude besplatni kondomi, a svim Francuskinjama besplatna hitna kontracepcija, preneo je danas Si-En-En navodeći da je će besplatni kondomi biti dostupni svim mladim Francuzima do 26 godina.

Nova zdravstvena strategija, koja ima za cilj suzbijanje širenja polno prenosivih bolesti među mladim ljudima u Francuskoj, a koju je predsednik Makron najavio u decembru prošle godine, stupila je na snagu prvog dana 2023. godine.

Ova mera je prvobitno trebalo da se odnosi na mlade od 18 do 26 godina, ali je kasnije proširena i na maloletnike.

Hitna kontracepcija će od 1. januara takođe biti besplatna za sve žene i to bez lekarskog recepta, navodi se u današnjem Tvitu portparola francuske vlade i bivšeg ministra zdravstva Olivijea Verana.

Francuskinjama mlađim od 26 godina je od 1. januara 2022. godine već bio omogućen besplatan pristup kontracepciji, ali samo nakon konsultacija sa lekarima i propisane medicinske procedure.

Najnovije, izmenjene mere usvojene su jer su zdravstvene ustanove procenile da je stopa polno prenosivih bolesti u Francuskoj porasla za oko 30 odsto u 2020. i 2021. godini, prenela je ranije britanska agencija Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.