U trendu

G7 o Siriji, poruku Moskvi nosi Tilerson

Ministrima spoljnih poslova grupe G7 danas su se na samitu u italijanskom gradu Luka pridružili šefovi diplomatija nekoliko bliskoistočnih zemalja kako bi pokušali da se usaglase oko zajedničke pozicije u sirijskom konfliktu.

Ministri Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana i Katara doputovali su na samit G7 samo nekoliko sati pre nego što američkih državni sekretar Reks Tilerson krene u prvu posetu Moskvi i ubedi je da uskrati podršku sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu.

Očekuje se da će se povećati pritisak na Rusiju da prekine veze sa Asadom, ali o tome koliko bi on trebalo da bude jak ministri imaju različito mišljenje.

„Mislim da treba da pokažemo jedinstvenu poziciju i da u ovim razgovorima učinimo sve da Rusiju izvedemo iz Asadovog ugla, barem do tačke da budu spremni da učetvuju u pronalaženju političkog rešenja“, rekao je nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel juče.

Japanski zvaničnici takođe veruju da Rusija „može da odigra ključnu ulogu“, prenosi AP.

Sa druge strane, Britanija i Kanada su već najavile da bi sankcije protiv Rusije mogle da se povećaju ako Moskva nastavi da podržava Asada.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson je naveo da je tema razgovora „razmatranje mogućnosti daljih sankcija, sigurno nekim sirijskim vojnim licima i svakako nekim ruskim vojnim licima“, prenosi AP.

Osim o Siriji, ministri će razgovarati i o Libiji, kao i o rastućim tenzijama sa Severnom Korejom, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.