U trendu

Galijaševic: Ne dolazak Milanovića težak diplomatski poraz

BANJALUKA – Otkazivanje posete hrvatskog predsednika Zorana Milanović BiH je „težak diplomatski poraz BiH“, sramota koja će BiH koštati geopolitički, jer nije sposobna da garantujete bezbednost predsedniku države članice EU, izjavio je bezbednosni stručnjak Dževad Galijašević.

„Svi indikatori govore da ovde (u BiH) predsednik susedne države rizikuje glavu ako dolazi u jednu ovakvu atmosferu sa ovako lošim institucijama i strukturama bezbednosti, sa ovoliko struktura koje izazivaju nestabilnost i predstavljaju pretnju“, rekao je Galijšević za RTRS.

Analitičar iz Mostara Zoran Krešić ističe da stanje u BiH nije dobro.

„Odluka Kabineta predsednika Hrvatske da ne dođe u BiH zapravo šalje jednu vrlo ružnu sliku o BiH. Odgovor na to trebalo bi da daju oni koji su za to najzaslužniji, a pre svi političari koji, kako kaže, moraju „zavezati jezik“ i prestanu da prete, jer se podizanjem napetosti ‘osokole’ razni radikali kojih ima u svim redovima“, naveo je Krešić.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Mirsad Vilić naveo je da nije bila nijedna informacija koja bi ukazivala na bezbednosonu ugroženost.

On je naglasio da je BiH bezbedna zemlja za ovakve posete.

Dekan banjalučkog Fakulteta bezbednosnih nauka Predrag Ćeranić kaže za RTRS da domaći sektor bezbednosti spava.

„Kako drugačije komentarisati izjavu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tela da nije imao informaciju sličnu ovoj koju su imale službe Hrvatske. I još nas ubeđuje da je BiH sigurna zemlja, a isti on je bio direktor te direkcije i 2015. godine i jedan od najodgovornijih ljudi za stanje bezbednosti na području gde je boravio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a znamo kako se proveo“, naveo je Ćeranić.

Portparol MUP-a Srednjobosanskog kantona Haris Hodžić naglasio je da su preduzete sve mere u cilju osuguranja, kretanja i boravka hrvatskog predsednika.

Zbog otkazivanja posete Milanovića žaljenje je izrazio Hrvatski narodni sabor, naglašavajući da institucije BiH moraju da pojačaju nadzor bezbednosnog sektora na najviši nivo.

Naveli su da najveća politička kriza u BiH doživljava kulminaciju koja se ogleda i na bezbednosni segment.

„Nažalost, zbog sveukupne situacije i pojačanog govora mržnje u BiH razumemo ovakav potez“, saopšteno je iz HNS-a.

Milanovićev dolazak je bio najavljen u centralnu Bosnu, gde je u nedelju obeležena 28. godišnjica dolaska humanitarnoga konvoja iz Hrvatske u Lašvansku dolinu, opkoljenu hrvatsku enklavu.

Milanović je dolazak u BiH otkazao iz bezbednosnih razloga, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar