U trendu

Gambija: Bivši diktator Džameh želi da se vrati kući?

BANDŽUL – Dugogodišnji predsednik Gambije i jedan od nasurovijih diktatora sveta Jahja Džameh, koji je pobegao i u egzilu se nalazi već tri godine, a nakon gubitka izbora, objavio je planove za povratak u domovinu.

Istovremeno, aktivisti za ljudska prava podsećaju da je upravo Džameh naredio ubistva političkih protivnika tokom svoje vladavine.

Zamenik portparola Džamehove političke stranke objavio je u medijima nekoliko audio snimaka tokom vikenda, a na kojima se vide Džameh i jedan visoki funkcioner stranke kako razgovaraju, preneo je AP.

„Vraćam se. Rekli su da su me izbacili iz zemlje. Osim Alaha, niko me ne može izbaciti iz Gambije“, čuje se kako govori Džameh.

Snimak nije mogao biti nezavisno potvrđen i nije jasno kada je snimljen.

Prema navodima aktivista za ljudska prava, njegova dvodecenijska vladavina bila je obeležena proizvoljnim hapšenjima, prisilnim nestancima i vansudskim ubistvima, a na meti Džameha bili su i novinari i pripadnici gej zajednice.

Iako u Gambiji nije optužen za zločine, svedoci su izjavljivali pred stalnom Komisijom za istinu, pomirenje i repatrijaciju da su vršili egzekucije po njegovom naređenju.

Vlasti su, takođe, saopštile da bi Džameh mogao da bude suočen sa optužbama za ekonomski zločin zbog pljačke državne blagajne pre nego što je u januaru 2017. pobegao u egzil u Ekvatorijalnu Gvineju.

Prema Projektu prijavljivanja organizovanog kriminala i korupcije, on je tokom vladavine ukrao oko milijardu dolara.

Ekvatorijalna Gvineja ga nikada neće izručiti, ali je nejasno šta bi vlasti Gvineje mogle da preduzmu ako bi se Džameh sam vratio u Gvineju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.