U trendu

Gardian: Gde su dvojica vođa talibana ?

KABUL – Vođa talibana mula Hibitula Akunzada i potpredsednik vlade talibana Abdul Gani Baradar nisu viđeni u javnosti u Kabulu od kako su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom.

Kako navodi Gardijan, u Kabulu se govori da je Akunzada navodno ubijen ili teško povređen u tuči sa drugom visokom talibanskom figurom tokom rasprave o podeli avganistanskog ministarstva.

List navodi da su zvaničnici u ponedeljak objavili fotografije beleške koje su ispisane rukom jednog od Baradarovih zamenika, u kojima piše da je Baradar u Kandaharu, i objavili audio snimak na kome navodno Baradar priča da je živ.

Nedostatak video snimka izazvao je sumnju kod Avganistanaca.

„Mula Baradar, zamenik premijera, u glasovnoj poruci je odbacio sve tvrdnje, da je povređen ili ubijen u sukobu. On kaže da su to laži koje su potpuno neosnovane“, objavio je talibanski zvaničnik Suhail Sahen na svom Tviter profilu.

Prema avganistanskoj mreži analitičara, već se smatralo da je Baradar izgubio u unutrašnjim talibanskim sporovima oko formiranja nove vlade.

Od trojice talibana koji su bili zamenici vrhovnog vođe pre pada Kabula, Baradar jedini nije obezbedio ministarstvo.

Vojni vođa Jakub Omar, sin vođe osnivača grupe, dobio je Ministarstvo odbrane, a Sirajudin Hakani je obezbedio Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Avganistanska mreža analitičara takođe je primetila da je Akunzadino odsustvo sa svih javnih i privatnih događaja, skoro mesec dana nakon pada Kabula, ukazivalo na to da više nije živ, i da je veoma čudno da je Akunzada još uvek toliko povučen sada, kada su talibani na vlasti.

Smrt vođe osnivača talibana mule Mohameda Omara krila se dve godine a za to vreme su talibani nastavljali da izdarju izjave u njegovo ime, piše Gardijan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.