U trendu

Gardijan: Policija na protestima u Iranu ženama pucala u genitalije i grudi

TEHERAN – Pripadnici iranskih službi bezbednosti, tokom anti-vladanih demonstracija koji su izbili u širom te zemlje, pucali su na žene koje su protestvovale u glavu, grudi i genitalije, prenosi Gardijan.

Lekari i medicinske sestre, koji su u tajnosti lečili demonstrante kako bi izbegli hapšenje, rekli su da su primetili da žene često dolaze sa drugačijim ranama u odnosu na muškarce.

Muškarci su češće prijavljivali rane od, metaka iz sačmarica, u nogama, zadnjici i leđima.

Fotografije, koje su lekari dali novinarima Gardijana na uvid, pokazuju razorne rane po celom telu, od tzv. od sitne sačme iz puščanih patrona koje se koriste u lovu na ptice, a koje su snage bezbednosti ispaljivale na demonstrante iz neposredne blizine.

Neke od fotografija prikazuju ljude sa desetinama rana od sitne sačme.

Više od 10 medicinskih radnika, reklo je za Gardijan, da su rane od ispaljenih metaka nekim demonstrantima izazvale trajne posledice.

Jedan lekar iz centralne provincije Isfahan rekao je da veruje da su pripadnici bezbednosnih službi namerno ciljali lica i genitalije žena „jer su želeli da unište njihovu lepotu“.

„Lečio sam ženu u ranim 20-im godinama, koja je sa dva metka upucana u genitalije. Desetak kuglica sačme bilo je duboko u njenoj unutrašnjoj strani butine. Sačma je relativno lako uklonjena, ali su dve kuglice bile izazov, jer su se nalazile između uretre i vaginalnog otvora“, rekao je lekar.

Aktivisti ocenjuju da takvo rodno zasnovano nasilje ne iznenađuje s obzirom na položaj i prava žena u Iranu, prenosi Gardijan.

Protesti u Iranu počeli su 16. septembra zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini nakon što je privela policija zadužena za strogo poštovanje nošenja hidžaba, a pretvorili su se u opštenarodnu pobunu protiv klerikalne vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar