U trendu

Gavrilov: Ne iskljucujemo novu spiralu konfrontacije u Evropi

BEČ – Rusija ne isključuje pojačanje konfrontacija u Evropi ukoliko se ne ispune njeni zahtevi za bezbednosnim garancijama, poručio je ruski izaslanik na pregovorima o kontroli naoružanja u Beču Konstantin Gavrilov.

„Nećemo tolerisati pokušaje testiranja naše bezbednosti“, rekao je Gavrilov, šef ruske delegacije na pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja u Beču, na sastanku OEBS-ovog Foruma za bezbednosnu saradnju, prenosi TAS S.

On je naglasio da ako SAD i NATO ne odgovore na zahtev Rusije za bezbednosnim garancijama, odgovor Moskve se neće dugo čekati.

„Ne isključujemo novu spiralu konfrontacije u Evropi“, rekao je Gavrilov.

Ruski zvaničnik je izjavio da Moskva insistira na dobijanju ozbiljnih pravnih garancija koje će isključiti dalje širenje NATO na istok i raspoređivanje oružja koje bi moglo da ugrozi zemlju na njenim zapadnim granicama.

Rusija takođe želi da čuje odgovor zapadnih zemalja na svoje predloge za deeskalaciju situacije u Evropi, koji između ostalog pozivaju da se vojne vežbe odvijaju na udaljenosti od njenih i granica NATO zemalja.

Neki drugi predlozi imaju za cilj obnavljanje redovnih vojnih kontakata i utvrđivanje koliko blisko ruski i NATO ratni brodovi i avioni mogu da priđu jedni drugima, kao način da se spreče incidenti u Crnom i Baltičkom moru, rekao je ruski diplomata.

On je okrivio zemlje NATO da su decenijama ignorisale zabrinutost Rusije, odbijajući da razmotre ruske predloge da učine Evropu bezbednijom i ne pokazuju spremnost na saradnju.

„Ovakvo neodgovorno ponašanje stvara neprihvatljive pretnje po nacionalnu bezbednost naše zemlje i podstiče ozbiljne vojne rizike za sve strane“, zaključio je Gavrilov, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar