U trendu

Gendler: Nećemo dozvoliti zloupotrebu jevrejskih prava u BiH

SARAJEVO – Ambasador Izraela za Bosnu i Hercegovinu Noah Gal Gendler, sa sedištem u Tirani, odgovorio je mostarskim logorašima koji su mu pisali nakon podrške hrvatskom predlogu izmena Izbornog zakona i poručio da Izrael neće dozvoliti zloupotrebu jevrejskih prava u BiH.

„Zabrinuti smo zbog činjenice da su prava Jevrejske zajednice u zemlji zloupotrebljena kako bi se blokirali osnovni unutrašnji procesi u BiH. Nećemo dozvoliti takve zloupotrebe“, naveo je ambasador Noah Gal Gendler, preneli su sarajevski mediji.

U pismu Udruženja logoraša Mostara, koje je potpisao Emir Hajdarović, navodi se da su „ratni zločini, etničko čišćenje i organizovanje logora HVO-a i rukovodstva paradržavne tvorevine tzv. Hrvatske Repubike Herceg-Bosna pred Haškim tribunalom okarakterisano kao udruženi zločinački poduhvat“.

“ Kompletno rukovodstvo HZHB proglašeno je krivim i osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne koje i sada neki od njih izdržavaju po evropskim zatvorima“, navodi se, između ostalog, u pismu i dodaje da je predsjednik HDZ i zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović istaknut kao deo tog sistema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar