Geopolitika na „meniju“ radne večere lidera ZB u Briselu

BRISEL, 17. maja ( Tanjug) – Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovaće radnoj večeri lidera Zapadnog Balkana koju sutra u Briselu organizuje šef diplomatoje EU Žosep Borelj.

Planirano je da večera počne u 20:30, a osim premijerke Brnabić prisustvo su potvrdili i premijeri Albanije Edi Rama, Severene Makedonije Zoran Zaev, tzv Kosova Aljbin Kurti, kao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović i predsedavajući Savetom ministra BiH Zoran Tegeltija.

Šef diplomatije EU i domaćin večere Žosep Borelj najavio je da će sa zapadnobalkanskim liderima razmotriti situaciju u regionu, geopolitičku perspektivu odnosa i pojačani angažaman EU na Zapadnom Balkanu.

„Na večeri ćemo razmotriti celu političku situaciju na Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je veliko geopolitičko pitanje. Region je deo problema i deo rešenja. Moramo da ga sagledamo iz geopolitičkog ugla i to ćemo uraditi i sledeće nedelje sa svim liderima sa Zapadnog Balkana“, izjavio je Borelj.

Šef diplomatije EU zatražio je prošle nedelje od Saveta ministra EU konkretne predloge u cilju „pojačanje vidljivosti posvećenosti EU Zapadnom Balkanu“.

Iz Brisela je poslata i poruka o želji za jačanjem političkog angažamana sa partnerima na Zapadnom Balkanu po pitanjima borbe protiv pandemije, ekonomske saradnje, povezivanja, odbrane od spoljnih uticaja i dezinformacija i jačanja pozitivnog i konstruktivnog narativa kada je u pitanju EU u regionu, ali i Zapadni Balkan u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.