U trendu

Geraščenko: Ukrajina raskida ugovor o prijateljstvu s Ruskom Federacijom

KIJEV – Prva potpredsednica Vrhovne rade Ukrajine Irina Geraščenko najavila je raskid Ugovora o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu sa Ruskom Federacijom, javila je ukrajinska novinska agencija UNIAN.

Kako se navodi, Geraščenko je rekla da je ukrajinski predsednik Petro Porošenko naložio Ministarstvu spoljnih poslova, „da ne priprema dokumentaciju za produženje ovog ugovora“, po isteku roka koji nastupa automatki.

Istovremeno, ona je naglasila da postoji velika razlika u konceptima raskida i neprodužavanja ugovora.

„Radi se samo o neprodužavanju sporazuma“, rekla je ona.

Geraščenko je dodala da bi volela da političari, posebno budući predsednički kandidati, znaju razliku jer je, kako je rekla, to njihova dužnost.

„Nije reč ni o kakvim prekidima jer ćemo mi tražiti od Ruske Federacije u svim međunarodnim sudovima, u Hagu i drugim sudovima, da snose odgovornost za prekršen dogovor“, objasnila je ona.

UNIAN podseća da su Ugovor o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Rusije i Ukrajine, poznat i pod nazivom „Veliki sporazum“, potpisali predsednici dve zemlje 31. maja, 1997. godine.

Zemlje su, kako navodi, zvanično priznale međusobne granice i konsolidovale principe strateškog partnerstva i poštovanja teritorijalnog integriteta.

Nakon što je Rusija pripojila Krim i početka sukoba u Donbasu, u više navrata su se čuli pozivi da se raskine ugovor zbog toga što je, kako tvrdi Kijev, Rusija povredila teritorijalni integritet Ukrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.