U trendu

Gevir: Hrvati moraju da se nose sa svojom istorijom koja uključuje ustaški režim

ZAGREB – Svi Hrvati imaju odgovornost da se nose sa svojom istorijom, koja uključuje i ustaški režim, izjavio je Josi Gevir, direktor za međunarodna pitanja u izraelskom memorijalnom centru Jad Vašemu.

Gevir je za Hinu rekao da su svi Hrvati odgovorni za čuvanje sećanja na holokaust, kao i da se to čini „tačno i ispravno“. 

Gevir je istakao da je ustaški režim za vreme tzv. NDH bio „zločinački režim na puno načina“, ali da on može govoriti samo o jednom – odnosu prema jevrejskoj manjini. 

„To je bila okrutna, konzistentna, višegodišnja politika i da nisu poraženi, nastavili bi s tim“, rekao je predstavnik Jad Vašema. 

U dve velike deportacije, u avgustu 1942. i u maju 1943. godine, ustaše i nacisti su u Aušvic deportovali više od 6.500 hrvatskih Jevreja, a Hrvatska je imala i vlastiti logor smrti, Jasenovac. 

Oko 30.000 hrvatskih Jevreja umrlo je tokom holokausta, odnosno 80 odsto jevrejskog stanovništva u zemlji, navodi Hina. 

„O tome treba učiti i prihvatiti to. Svi Hrvati imaju odgovornost da se nose sa svojom istorijom, a ta istorija uključuje ustaški režim“, rekao je Gevir. 

Dodao je da ustaški režim, srećom, nije predstavljao sve Hrvate i da su se mnogi Hrvati borili protiv toga. 

Hrvatska 1. marta od Švedske preuzima jednogodišnje predsedavanje Međunarodnom alijansom za sećanje na holokaust (IHRA), a Gevir, koji je i jedan od rukovodilaca izraelskog predstavništva pri IHRA, posetio je Zagreb kako bi sa hrvatskim zvaničnicima razgovarao o planovima za predsedavanje. 

Prema njegovoj oceni, to je „velika odgovornost i velika prilika“ za Hrvatsku, koja će predsedavanjem, kako je naveo, „biti svetski lider sećanja na holokaust“. 

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar