U trendu

Glavni rabin u Britaniji: Korbin nesposoban da bude premijer

LONDON – Glavni rabin u Britaniji Efraim Mirvis izjavio je da je opozicioni lider laburista Džeremi Korbin nesposoban da bude premijer, jer nije uspeo da spreči antisemitizam „odobren od vrha“, koji je sada zahvatio njegovu stranku.

Njegovi komentari uzburkali su kampanju uoči izbora koji će biti održani 12. decembra na kojima se Velika Britanija suočava sa velikim izborom između premijera Borisa Džonsona, koji je obećao da će dovršiti odlazak Britanije iz EU i Korbina, koji predlaže radikalnu socijalističku viziju pete najveće svetske ekonomije, preneo je Rojters.

Glavni rabin Efraim Mirvis, u članku u „Tajmsu“ postavio je pitanje koliko lider opozicije treba da učestvuje u predrasudama da bi se smatarao nepodobnim za obavljanje funkcije.

„To je neuspeh rukovodstva. Novi otrov – odobren od vrha, ukorenio se u Laburističkoj stranci „, napisao je Mirvis, iz Zajedice ujedinjenih jevrejskih kongregacija.

„Ne sumnjajte, u pitanju je sama duša naše nacije“, istakao je on.

Od kada je Korbin, borac za palestinska prava, šokirao establišment postavši vođa laburista
2015. godine, izložen je kritici pojedinih poslanika i jevrejskih lidera koji kažu da nije uspeo da reši
antisemitizam od elemenata unutar njegovih redova.

U govoru na predstavljanju Manifesta „rase i vere“ laburista, Korbin je oštro osudio antisemitizam u bilo kojem obliku.

„Antisemitizam u bilo kom obliku je loš i pogrešan“, rekao je Korbin u Berni Grant Arts Centru u severnom Londonu.

„Nema mesta antisemitizmu ni u kakvom obliku niti formi bilo gde u savremenoj Britaniji i pod laburističkom vladom to neće biti tolerisano u bilo kom obliku, želim da razjasnim „, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar