U trendu

GMO komarci u borbi protiv virusa zika

Vlada Kajmanskih ostrva i biotehnološka kompanija Oksitek planiraju da puste milione genetski modifikovanih komaraca u prirodu kako bi se iskorenile druge vrste komaraca koje prenose virus zika i još neke bolesti, navodi se zajedničkom saopštenju.

Rasporedjivanje genetski modifikovanih komaraca veliki je uspeh za kompaniju Oksitek koja se zbog najavljene metode našla na meti kritičara. Menadžment kompanije insistira da je genetska modifikacija komaraca ekološki bezbedna metoda za suzbijanje čitavog spektra komaraca koji prenose zarazne bolesti.

Kompanija je razvila novu tehnologiju u Brazilu koji je posebno pogodjen virusom zika, istraživanja na Kajmanskim ostrvima i u Panami su pri kraju, a jedina stvar koja nedostaje je odobrenje regulatornih tela SAD.

Direktor Centra za istraživanje i kontrolu komaraca Bil Petri rekao je da su kajmanske vlasti odobrile oslobadjanje komaraca posle, kako se navodi, uvida u uspešna preliminarna istraživanja u 2010. godini.

„Želeli smo da dugoročno uništimo komarce koji prenose zaraze, ali se pokazalo da postojeće metode nisu delotvorne, zato smo se odlučili na novi pristup“, kazao je Petri.

Mužjaci komaraca ne ujedaju. U saopštenju kompanije Oksitek se navodi da će njihovi genetski modifikovani mužjaci komaraca biti pušteni u prirodu gde će se pariti sa ženkama, a njihova legla neće preživeti do odraslog doba. Kako se navodi, ovakav pristup drastično će smanjiti broj komaraca.

Oksitek će oslobadjati stotine hiljada GMO komaraca svake nedelje na velikom Kajmanu, ostrvu na kom živi oko 50.000 stanovnika. Oslobadjanje komaraca počeće u junu i trajaće devet meseci.

GMO komarci neće se upotrebljavati na manjim ostrvima britanske teritorije kao što su Mali Kajman i Kajman Brak na kojima ne žive problematične vrste komaraca koje prenose zaraze.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.