U trendu

Gojković se sastala sa Matvijenko

SANKT PETERSBURG – Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja učestvuje na 2. Evroazijskom ženskom forumu u Sankt Peterburgu, sastala se danas sa predsednicom Saveta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentinom Matvijenko.

Gojković je istakla da između dve zemlje postoje dobri bilateralni odnosi na svim poljima, zasnovani na bliskosti dva naroda, tradicionalnom prijateljstvu, kao i kulturnoj i istorijskoj povezanosti.

Ona je, navodi se u saopštenju, napomenula da se ove godine obeležava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, kao i da su naši odnosi u aktuelnom vremenu izuzetno dobri na svim nivoima.

Predsednica Skupštine Srbije je istakla da dve države dele stavove i mišljenja o svim važnim političkim temama, posebno onim koji su od interesa za Srbiju i Rusku Federaciju, kao i da Srbija nikada neće glasati protiv interesa Ruske Federacije, kao što ni Rusija nikada nije glasala protiv interesa Srbije.

Matvijenko je rekla da su za Rusku Federaciju odnosi dve države od velikog značaja, kao i da ih je važno dalje unapređivati u svim sferama i naglasila da jačanju odnosa dve zemlje posebno doprinose dva predsednika Vladimir Vladimirovič Putin i Aleksandar Vučić.

Gojković i Matvijenko su se saglasile da je saradnja dva parlamenta izuzetno dobra i naglasile da će predstojeći sastanak srpsko-ruske parlamenatrne komisije u Moskvi u oktobru dodatano intenzivirati odnose, kao i da parlamenti slede dogovore predsednika Putina i Vučića.

Predsednice dva parlamenta su razgovaralo i o daljem unapređenju saradnje na multilateralnom planu, posebno u PS SE, IPU, PS ODKB, PS CES, PS OEBS.

Gojković se sastala i sa predsednicom Interparlamentarne unije Gabrijelom Kuevas Baron, sa kojom je razgovarala o nastavku uspešne saardnje sa ovom organizacijom i istakla da će Narodna skupština i u narednom periodu svesrdno zalagati za zajedničke ciljeve koje promoviše IPU.

Ona je razgovarala sa predsednicom IPU o mogućnosti da se jedna od narednih aktivnosti ove organizacije održi u Srbiji, imajući u vidu uspešno zajedničko organizovanje Regionalnog seminara o Ciljevima održivog razvoja, ali i činjenicu da članstvo Srbije u IPU ima dugu istoriju od 127 godina, rečeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.