U trendu

Gojkovic: Tesla vizionar; Grosi: SRB dala puno civilizaciji

BEČ – U bečkom sedištu UN, povodom održavanja Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), danas su potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i generalni direktor IAEA Rafael Manuel Grosi otvorili izložbu posvećenu Nikoli Tesli.

Gojković je naglasila da ima posebnu čast da otvori izložbu koja spaja važnu međunarodnu konferenciju i Nikolu Teslu, jednu od najznamenitijih ličnosti u istoriji čovečanstva.

„I sam naziv izložbe dovoljno govori o tome koliko su rad i delo velikog srpskog i svetskog pronalazača pozitivno uticali ne samo na dalji razvoj nauke, već i na svakodnevni život“, podvukla je ona.

Istakla je da je životni put Tesle najbolji primer da su za oreol slave i riznicu nezaborava, pored genijalnosti i talenta, upornost i mukotrpni rad i te kako neophodni.

„Ova postavka prikazuje rađanje ideja koje su izmenile svet. U tom svetlu, podsetila bih da je naš veliki naučnik, među svojim brojnim dostignućima, bio i pionir radio-tehnike. Objavio je brojne stručne radove iz fizike, dok njegov izumiteljski opus obuhvata čak hiljadu pronalazaka i patenata. Teslina vanvremenska pojava i danas je nepresušna inspiracija brojnim umetnicima i stvaraocima širom sveta, a neki od najpoznatijih svetskih brendova današnjice nose njegovo ime“, rekla je ona.

Ukazala je da su glavne teme ovogodišnje konferencije IAEA zelena energija, ekološka svest i održivost, upravo stvari koje su vezane za Teslu, koji je bio jedan od začetnika ekološkog razmišljanja.

„Pre više od jednog veka ukazao je na neophodnost uštede energije i korist od očuvanja prirode. Kao što vidimo iz najnovijih dešavanja u svetu, veliki srpski naučnik i u ovom slučaju je bio vizionar i inovator“, podvukla je Gojković.

Grosi je istakao da je kroz istoriju Srbija dala puno civilizaciji, i da ne postoji niko ko ne bi znao ko je Tesla.

Ukazao je da je kao đak u Argentini koristio jedinicu tesla, bez da je znao pozadinu, ali je kasnije naučio ko je bio Tesla, koji je otišao u SAD, gde je započeo neverovatnu naučnu karijeru.

Grosi je ukazao da, kada se sve više koristi ime Tesla u marketinške svrhe, mladi zaboravljaju šta stoji iza tog imena, pa treba stalno ukazivati na njegova značajna naučna dostignuća.

„Saradnja IAEA je duga i nameravamo da nastavimo naš rad. U naporima za stvaranje bolje budućnosti ne treba nikada zaboraviti na prošlost, i u tome je važno da se oda počast Tesli, jer to je najbolji način da se ukazuje na Srbiju u prošlosti i budućnosti“, podvukao je generalni direktor IAEA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.