U trendu

Gomilanje robe u Severnoj Koreji otkad su vozovi ponovo krenuli iz Rusije

SEUL – Snimci sa satelita navode na to da dolazi do gomilanja robe iz Rusije na severnokorejskoj železničkoj stanici, oko mesec dana nakon što je prijavljeno da vozovi prelaze granicu između dve zemlje, prvi put od početka pandemije, saopštio je danas istraživački centar sa sedištem u SAD.

Američki centar je putem aplikacije „38 North“, kojim nadgleda Severnu Koreju, prikazao slike s kraja novembra i početka decembra, na kojima se vidi obnavljanje trgovine između Rusije i Severne Koreje sa stanice Tumangang, u mestu na granici dveju zemalja, prenosi Rojters.

„Prošireno područje za rukovanje teretom u Tumangangu ukazuje na to da Severna Koreja predviđa povećanje obima robe u poređenju s godinama pre kovida“, saopšteno je u izveštaju.

Navodi se da su početkom novembra dve zemlje ponovo pokrenule putovanje vozom prvi put od 2020. godine i to s neobičnim teretom – 30 sivih rasnih konja.

Nekoliko dana kasnije, „38 North“ prijavio je da je video voz koji je prešao granicu, uz napomenu da se to dogodilo usred izveštaja o prodaji oružja iz Severne Koreje Rusiji i opšteg očekivanja obnavljanja trgovine između dve zemlje.

Navodi se da je Most prijateljstva Tumangang (između Koreje i Rusije) od 800 metara jedina kopnena veza dve zemlje.

Kako se naglašava, usled međunarodnih sankcija zbog nuklearnog oružja i raketnih programa, Severna Koreja postala je gotovo u potpunosti zavisna od svojih suseda, uz napomenu da je Kina njen daleko najveći ekonomski partner.

Rojters podseća da je Severna Koreja uvela jednu od najstrožije zaključanih granica na svetu u vreme pandemije i tek je nedavno omogućila protok trgovine kopnenim putem.

Ističe se da je železnička stanica u Tumangangu izgrađena 2021. godine, u isto vreme kada je Severna Koreja pretvarala aerodrom Uiju na suprotnoj strani zemlje u masivnu karantin stanicu za robu iz Kine.

„Tako velika karantinska zona nije postavljena na stanici Tumangang, što sugeriše da je malo verovatno da će ruski granični prelaz primiti onoliko tereta koliko s druge strane donosi kineska železnica, ali to je još jedan znak sporog otvaranja Severne Koreje prema svetu kako pandemija jenjava“, navodi se u izveštaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar