U trendu

Grad u Mongoliji u karantinu posle smrti dve osobe od kuge

ULAN BATOR – Mongolske zdravstvene vlasti stavile su u karantin grad Ulgii na granici sa Rusijom, nakon što je Bubonička kuga odnela dva života.

Kako javlja porta lSiberiantimes, holandskim, švajcarskim, švedskim, južnokorejskim, nemačkim i ruskim turistima zabranjeno je da napuste to područje.

Dramatične slike pokazuju kako radnici službe za sprečavanje kontaminacije blokiraju bar jedan avion, kako bi sprečili širenje zaraze.

Ministarstvo zdravlja Mongolije potvrdilo je da su dve osobe, 38-godišnji muškarac i njegova godinu dana mlađa trudna supruga umrli od kuge, pošto su konzumirali sirovo meso i unutrašnje organe mrmota. Oni su za sobom ostavili četvoro dece, starosti od dve do 13 godina.

Prema mongolskoj tradiciji, sirovo meso i unutrašnji organi sveže ubijenog mrmota poboljšavaju zdravlje, prenose lokalni mediji.

Sanitarna i epidemiološka služba u ruskim republikama Altaj i Tuva, koje se graniče sa mongolskom provincijom Bajan-Ulgii, u stanju su visoke pripravnosti.

Ministarstvo zdravlja u Mongoliji ne smatra da je situacija sa kugom kritična ili blizu epidemije. Ipak, nije objavljen rok za karantin koji u najgorem slučaju može da traje i do 21 dan.

Kuga je bakterijska bolest koja se širi buvama koje žive na divljim glodarima kao što su mrmoti.

Bolest može da ubije odraslu osobu za manje od 24 sata ako se ne leči na vreme, navodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Veruje se da je kuga uzrok crne smrti koja se širila kroz Aziju, Evropu i Afriku u 14. veku, i koja je ubila više desetina miliona ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.