U trendu

Građani Čada biraju predsednika

NDŽAMENA – Građani Čada danas biraju novog predsednika.

Očekuje se da će pobediti aktuelni predsednik Idris Debi, nakon što su trojica opozicionih političara odustali od predsedničke trke, preneo je AP.

Pojedina biračka mesta otvorena su kasnije nego što se očekivalo u glavnom gradu Ndžameni, gde se na ulicama nalaze ogromni posteri Debija.

Na osnovu referenduma o Ustavu, održanog pre nekoliko godina, Debi može da ostane na funkciji još dva mandata, potencijalno do 2033. godine.

„Pozivam sve građane Čada da izađu na birališta da izaberu kandidata po svom izboru“, rekao je dugogodišnji predsednik nakon što je glasao zajedno sa svojom suprugom.

„Juče sam video da se naredba o bojkotu ne poštuje, pa ljudi moraju da izađu kako bi izvršili svoje građanske dužnosti“, dodao je Debi.

Debi, koji se šesti put kandidovao za predsednika, obećao je da će ako bude izabran izgraditi škole, asfaltirati puteve i poboljšati životne uslove u ovoj zemlji koja je i dalje jedna od najmanje razvijenih na svetu.

Opozicioni kandidat sa najviše šansi da se suprotstavi Debiju je Albert Pahimi Padake, nekadašnji Debijev saveznik, koji je bio premijer od 2016. do 2018. godine.

Na predsedničkim izborima učestvuje još pet kandidata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.