U trendu

Gradonacelnik na severoistoku Kine izvinio se građanima

PEKING – Gradonačelnik severoistočnog kineskog grada Dandonga, koji je bio u izolaciji više od 50 dana zbog korona virusa, izvinio se zbog grubog pristupa gradskih vlasti u suočavanju sa pandemijom.

Kako se navodi u saopštenju gradske vlade, gradonačelnik Dandonga Hao Jianjun nije dao nikakve detalje, ali je rekao da su rad vlade i osnovne usluge bili „nezadovoljavajući“, zbog čega se izvinio, prenosi agencija AP.

Uprkos prijavljivanju samo nekoliko slučajeva, Dandong, koji se nalazi na granici sa Severnom Korejom, doživeo je jedno od najstrožih karantina u Kini, sa čak zabranjenom isporukom hrane i drugih potrepština, prema nezvaničnim izvorima.

U prijavljenim komentarima na sastanku sa stanovnicima, Hao je priznao žrtve koje je podnelo 2,4 miliona građana grada.

„Dandong bi sada prešao u fazu kontrole pandemije koja bi bila proaktivnija i efikasnija“, rekao je Hao.

U nemogućnosti da iskoreni izvor novih slučajeva korona virusa, zvaničnici Dandonga su preduzimali sve ekstremnije mere, od kojih su neke bile upitne naučne vrednosti, navodi AP.

To je uključivalo preporuku stanovnicima da zatvore prozore kako bi sprečili unošenje virusa iz Severne Koreje, iako je njegova sposobnost da se širi vazduhom izuzetno ograničena.

Vlasti su takođe suzbile krijumčarenje preko reke Jalu sa Severnom Korejom, nudeći novac za informacije o umešanim osobama.

Kina je dugo smatrala da se virus širi kroz ambalažu i druge površine, uprkos malo dokaza koji pokazuju da je to značajan faktor, navodi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.