Gradonačelnik Petrinje nije vratio novac-iznos neprihvatljiv

PETRINJA – Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović objasnio je svoju raniju izjavu poručivši da nije vratio novac za obnovu nego je rekao da mu nije potreban, jer mu je iznos od 30 miliona kuna neprihvatljiv, a dodao je i kako je razgovarao s premijerom koji mu je dao reč da će novca biti više.

„Ja ga nisam vratio, samo sam rekao da mi nije potreban. Rekao sam da sam prespavao noć i da sam doneo odluku da je to za mene bila ponuda koja nije bila prihvatljiva, za moj stožer i mene kao čoveka. Mi smo ljudi, izgubili smo svoj grad i nismo kamen. Normalno je da moramo da reagujemo emotivno. Mislim da svi imamo šansu da stanje popravimo. Razgovarao sam s premijerom i dao sam mu do znanja da moramo imati još snažniju komunikaciju u preraspodeli sredstava,“ rekao je Dumbović u centru Petrinje gde su obeležavali Dan žalosti, navodi Hina.

Smatra da novac za pomoć ne bi trebalo politizovati i to na način da mu se govori da se radi o predizbornoj kampanji.

„Moja kampanja je na neki način umrla s gradom. Ovde nema kampanje, ni politike, samo jasni stavovi da je Petrinja najgore razrušen grad na ovom području,“ kazao je Dumbović.

Dodao je da smatra da su svi dobili premalo sredstava, ali i da je premijer Plenković dao reč da će novca biti više.

„To je meni bilo potrebno. Pre svega sam bio siguran da poruka koju dajem mora biti jasna. Neću dozvoliti nikada da politički ključ osim struke dodeljuje finansijska sredstva. 30 miliona nije novac koji bi bio dovoljan danas, ali dobio sam reč da ćemo dobiti više sigurno,“ naglasio je Dumbović.

Kazao je kako im nije bilo prihvatljivo u ovom trenutku to što je Glina dobila 25 miliona kuna pomoći, a oni 30.

„Sve se ruši, kada pogledate levo i desno se ruši. Sud se ruši, Gradska uprava, komunalno poduzeće, privreda, osnovna škola, katastar se ruši, grad se jednostavno ceo ruši. U ovom delu gradskog jezgra koja je napravljeno u 18. i 19. veku bilo kakva improvizacija u ovim kućama na lošim temeljima bila bi najveća glupost,“ rekao je Dumbović.

Na pitanje je li ga premijer smirivao jer su Reformisti koalicijski partner u Vladi, Dumbović kaže da saradnja nije upitna i da mu je važna ruka politike politike koja će imati odgovornost prema ovom prostoru.

Dodao je i da ne očekuje odgovornost samo od premijera, već i od lidera Evropske unije.

„U protivnom, ako Evrope ne bude ovde da pomognu, onda meni kao evropejcu nije potrebna ta Evropa, i to onda moram narodu da kažem. Meni nije potrebna ničija procedura od godinu ili godinu i po dana, sutra su meni potrebni zakoni,“ zaključio je Dumbović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.