U trendu

Grci odbacuju dvodržavno resenje za Kipar, Turci istrajavaju

NIKOZIJA – Turski predlozi o dve države kao rešenju problema podeljenog Kipra očigledno su kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija o podeljenom ostrvu i nikada neće biti prihvaćeni, izjavio je danas lider kiparskih Grka Nikos Anastasijadis.

„Ne postoji nikakva šansa da Turska ili tursko-kiparska strana u tome uspeju. To je bilo nešto na šta je ukazao generalni sekretar (Ujedinjenih nacija)“, rekao je Anastasiadis novinarima u Ženevi, prenosi Rojters.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ranije je rekao da nema dovoljno zajedničkih osnova za nastavak mirovnih pregovora između otuđenih kiparskih Grka i Turaka.

Lider kiparskih Turaka Ersin Tatar danas je izjavio da nema svrhe održavati zvanične razgovore o Kipru bez priznavanja njegove države, i da se neće odstupiti od predloga dve države, koji je dala njegova delegacija.

Posle trodnevnog samita na kojem je pokušano da se izađe iz četvorogodišnjeg ćorsokaka u mirovnim pregovorima, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavusoglu rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tatarom da kiparski Grci nisu izneli novi predlog na pregovore u Ženevi.

Dve strane imaju različite stavove o načinu rešavanja problema, s tim što kiparski Grci podržavaju savezni sistem naveden u rezolucijama Ujedinjenih nacija, dok kiparski Turci, pod novim rukovodstvom, traže sporazum o dve države, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar