U trendu

Grčka menja pravila, kovid sertifikat važi tri meseca

ATINA – Aktuelni preduslovi za putovanje u Grčku produženi su za još nedelju dana, a jedina promena se odnosi na one koji su preležali kovid-19 i čija potvrda više neće važiti od 30 do 180 dana, već od 30 do 90 dana nakon prvog pozitivnog testa.

To proističe iz nove ministarske odluke koja je jutros stupila na snagu, javlja severnomakedonska agencija MIA.

Za vakcinisane i nevakcinisane pravila ostaju ista.

Za prvu grupu je potreban sertifikat o vakcinaciji, a za drugu negativan PCR ili brzi test, kao i testiranje pri ulasku u Grčku.

Za sve je obavezan PLF obrazac.

„Grčka vlada je unela izmene i skratila trajanje kovid sertifikata sa šest na tri meseca, što je odluka koja se odnosi i na turiste“, navodi se u obrazloženju portparola vlade Janisa Ikonomua.

Nova ministarska odluka “Preduslovi za ulazak u zemlju radi ograničavanja širenja kovida-19” već je objavljena u Službenom glasniku Grčke i važiće do sledećeg petka.

Svi posetioci “bez obzira na državljanstvo i način ulaska u zemlju“ imaju četiri opcije, u vezi sa dokumentima koje treba da prilože vezano za kovid.

Prva opcija se odnosi na vakcinisane osobe koje treba da imaju potvrdu o vakcinaciji, uz uslov da je od revakcinacije prošlo 14 dana.

Druga opcija za ulazak u zemlju je sa negativnim testom: ili PCR-om obavljenim u poslednja 72 sata pre putovanja ili brzim antigenskim testom obavljenim pre 48 sati.

Treća opcija se odnosi na one koji su preležali kovid, i za koje su od danas uvedene nove promene. Te osobe moraju da imaju potvrdu da su preležale kovid, u periodu od najmanje 30, a najviše 90 dana od putovanja.

Evropski digitalni kovid sertifikat je četvrta alternativa za ulazak u Grčku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar