U trendu

Grčka traži od agencije EU savet za poboljšanje bezbednosti železnice

ATINA – Grčka je zatražila savet od Agencije Evropske unije za železnice (ERA) kako da poboljša bezbednost na prugama, nakon nesreće 28. februara, u kojoj je poginulo 57 ljudi, rekao je danas premijer Kirjakos Micotakis.

Tom prilikom se voz sa 350 putnika, od kojih su većina bili studenti, sudario se sa teretnim vozom kod Larise, u centralnoj Grčkoj.

Ta nesreća je izazvala javne proteste protiv vlasti koje su, kako navodi Rojters, nekoliko puta ignorisale pozive železničkih sindikata da se poboljša bezbednost i zaposli više ljudi.

Micotakis je rekao grčkoj predsednici Katerini Sakelaropolu da „ne može da vrati vreme“, ali da može da osigura da će istraga o sudaru biti „transparentna i temeljna“.

„Neću oklevati da iskoristim svu evropsku raspoloživu pomoć“, rekao je Micotakis, dodajući da je tražio od ERA da uradi izveštaj sa savetima, koji će biti objavljen u javnosti.

Grčka vlada je za nesreću okrivila uglavnom ljudsku grešku, ali je priznala da ima nedostataka u železnici zbog slabog investiranja i zanemarivanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.