U trendu

Grčka vlada pozvala na smirivanje situacije posle pucanja u tinejdžera Roma

ATINA – Grčka vlada pozvala je danas na smirivanje situacije nakon noćnih nemira u atinskom naselju Aspropirgos i oblasti u blizini Soluna nakon što je policija upucala romskog tinejdžera tokom policijske potere.

Portparol grčke vlade Đanis Oikonomou rekao je na redovnom brifingu za novinare da neće biti tolerisano agresivno i nasilno ponašanje prema policajcima.

Oikonomu je naveo da se slučaj, koji je opisao kao tragični incident, u potpunosti istražuje.

Demonstranti u industrijskom istočnom atinskom naselju Aspropirgos zapalili su lokalnu firmu za proizvodnju guma i autobus i postavili zapaljene barikade na ulice, preneo je AP.

Grčke vlasti su izdale upozorenje stanovnicima Aspropirgosa oko ponoći između srede i četvrtka da ostanu u kućama sa zatvorenim prozorima i vratima.

U severnoj Grčkoj, demonstranti iz obližnjih romskih naselja takođe su postavili blokade na putevima u oblasti Halkidone, oko 40 kilometara zapadno od Soluna, i još jedne oblasti.
U Solunu, Atini i drugim oblastima od ponedeljka izbijaju protesti koji su često prelazili u nasilne, nakon što je u policijskoj poteri upucan šesnaestogodišnjak koji je, navodno, otišao sa benzinske pumpe u Solunu, a da nije platio račun.

Tinejdžer, čiji identitet nije zvanično objavljen, ali su ga rođaci identifikovali kao pripadnika romske zajednice, pogođen je u glavu i nalazi se u bolnici u kritičnom stanju.
Policajac koji je ispalio hitac suspendovan je i trebalo bi da se pojavi pred sudom u petak na saslušanju po optužbi za krivično delo ubistvo iz nehata sa mogućom namerom i prekršaj za nedozvoljeno pucanje iz oružja.
Policajac je tokom preliminarnog pojavljivanja pred sudom rekao da je pucao jer je verovao da su životi njegovih kolega bili u opasnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar