U trendu

Grk koji je odbio da nas bombarduje: Ponosan sam na odluku, ne ide se na hrabre Srbe

Grk Marinos Ricudis koji je 1999. odbio naređenje da učestvuje u NATO bombardovanju SRJ, 18 godina kasnije kaže da je ponosan što je podržao Srbiju u borbi protiv svih i da je to bio fantastičan osećaj.

Ricudis, tada kapetan broda „Temistoklis“ i potporučnik ratne mornarice, odbio je direktno naređenje i vratio brod nazad u luku.

On za „Blic“ kaže da je „izuzetno ponosan zbog tog trenutka koji sam pružio i svom i vašem narodu“.

„To je zajednička priča između mene, moje kulture i vaše kulture. Veoma sam srećan što sam našao prijatelje u Srbiji i što delimo zajednička sećanja“, kaže on.

„Bio je to fantastičan osećaj doneti odluku da podržim naciju koja se borila protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja“, navodi.

Ta odluka je ostavila velike posledice po njegovu karijeru. Ricudis je izbačen iz mornarice i danas je kapetan na jahtama, suđeno mu je pred više sudova, boravio je u zatvoru.

Kako kaže, sudilo mu se pred devet sudova, ali je odluka o prekidu njegove karijere u mornarici doneta za jedan dan. Osim toga, osuđen je na uslovnu kaznu od dve i po godine zatvora.

„Bio sam tri dana u vojnom zatvoru. Žalio sam se i apelacionom sudu preko svojih advokata, ali oni su podržali prvostepenu presudu, dodaje ovaj Grk.

Odlučio je međutim da ide do kraja, pa je tužio Grčku Evropskom sudu za ljudska prava, ali su se oni složili s odlukom grčkog suda.

„Naravno to je bila nezakonita odluka. Takav je sistem. Tako je svuda“, kaže on.

Srpska ambasada u Grčkoj je u skorije vreme stupila u kontakt s njim u nameri da sazna da li bi prihvatio orden države Srbije. On je to tada odbio.

„Rekao sam im da ne želim ništa i da sve zaslužuje vaš hrabri narod koji je vodio borbu protiv svih i bez šanse, kaže Ricudis.

(Tanjug)

1 komentar
  1. BUCA

    DOVEDITE OVOG ČOVEKA U SRBIJU DA GA SVI UPOZNAMO,ZA ŽIVOTA MU ODAJTE SVE POČASTI.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike