U trendu

Grlić Radman DSHV-u i ponavlja pretnje Srbiji

ZAGREB – Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman, kome je parlament izglasao poverenje, čestitao je danas godišnjicu od osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i poručio da će zvanični Zagreb insistirati da, kako navodi, Beograd sprovede sporazum o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2005., uz ponovljenu pretnju da bez toga integracija Srbije u EU „nije moguh“.

„Cestitam 32. godišnjicu najstarije stranke hrvatske manjine u Srbiji i parlamentarne stranke Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) na celu s predsednikom Tomislavom Žigmanovim“, napisao je Grlić Radman na Tviteru.

Naveo je da će hrvatska vlada nastaviti intenzivnu saradnju sa političkim predstavnicima Hrvata u Srbiji i DSHV-om, kao i da će pružati snažnu politicku i materijalnu podršku hrvatskoj nacionalnoj zajednici kako bi ona, kako kaže, očuvala svoj nacionalni identitet i svoju bogatu kulturnu tradiciju i baštinu.

„Uprkos osvojenom mandatu Tomislava Žigmanova, Vlada RH nastaviće da insistira na implementaciji odredbi sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2005., kao i na nacelu reciprociteta na svim nivoima vlasti“, napisao je Grlić Radman i dodao da bez toga, kako navodi, „napredak Srbije na putu u EU nije moguć“.

Naveo je i da je „poštovanje vladavine prava i dobrosusedski odnosi temeljni ulovi za pristupanje novih država u EU“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.