U trendu

Grosi: Ne mogu da utvrdim ko je granatirao Zaporožje

NJUJORK – Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da nije u stanju da utvrdi ko je granatirao Zaporošku nuklearnu elektranu.

„Ne mogu to da utvrdim. Nemamo sredstava za to. Kao što znate, morali biste da nadgledate vojnu operaciju u regionu…što ne samo da je van mandata IAEA, već bi zahtevalo i ogroman potencijal“, rekao je Grosi za „Si-En-En“.

On je ocenio da je situacija u postrojenju i dalje veoma zabrinjava i upozorio da se „igramo vatrom“.

Grosi je nakon toga na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da je Zaporoška nuklearna elektrana oštećena u napadima, prenosi Sputnjik.

On je istakao da je jedna od bezbednosnih osnova svake nuklearne elektrane „nenarušavanje njenog fizičkog integriteta“.

„Nažalost ovo se dešavalo i dešava se. Fizički napadi, usled kojih je, namerno ili nenamerno, ova stanica podvrgnuta udarima, što smo ja i moji stručnjaci mogli lično da vidimo i ocenimo, jednostavno su neprihvatljivi“, rekao je Grosi.

Grosi je dodao da IAEA preporučuje da se sva vojna tehnika i oprema povuku sa teritorije Zaporoške nuklearne elektrane.

„Primećujemo da radnici stanice rade u izuzetno teškim uslovima u blizini vojne tehnike i opreme. S tim u vezi, naša preporuka je da se vojna tehnika i oprema koja se tamo nalazi povuku kako ne bi ometala normalan rad sistema za nuklearnu bezbednost“, ocenio je Grosi.

Grosi je dodao da IAEA preporučuje da se obnovi sistem za spoljno energetsko napajanje nuklearke, a zatim obezbedi njen bezbedan rad.

„Nuklearna elektrana bez spoljnog napajanja može da izgubi kritičnu funkcionalnost, uključujući rashladne reaktore i istrošeno gorivo. Bez toga možemo da se suočimo sa veoma ozbiljnom havarijom. Stoga IAEA preporučuje da spoljni sistem energetskog napajanja bude obnovljen i dostupan u svakom trenutku“, zaključio je Grosi.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je u utorak izveštaj o Ukrajini u kojem je navela da postoji hitna potreba za uvođenjem privremenih mera da bi se sprečila nuklearna nesreća koja bi proistekla fizičkim oštećenjem nuklearne elektrane Zaporožje.

IAEA je navela da je spremna da odmah počne konsultacije koje bi dovele do hitnog uspostavljanja nuklearne bezbednosne zone u Zaporožju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.