U trendu

Grosi u Teheranu tražio od Irana veći pristup za IAEA

TEHERAN – Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Marijano Grosi sastao se danas sa iranskim zvaničnicima kako bi zatražio veći pristup za regulatorno telo UN uoči ponovnog pokretanja diplomatskih pregovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma Teherana sa svetskim silama.

Grosi je danas doputovao u Teheran u sedište Organizacije za atomsku energiju Irana, civilnu nuklearnu agenciju te zemlje, u svoju treću takvu posetu od februara, prenosi agencija AP.

Uoči ove posete Grosi je na Tviteru u ponedeljak poručio da se nada da će „odgovoriti na otvorena pitanja“ sa iranskim zvaničnicima.

Grosi se danas u Teheranu sastao sa sa Mohamedom Eslamijem, koji je na čelu Organizacije za atomsku energiju Irana.

Nakon njihovog razgovora, Eslami je održao konferenciju za novinare na kojoj je opisao debatu kao “tehničku”, a ne vođenu „političkim pitanjima i zaverama“ iranskih neprijatelja.

„Na neka pitanja tek treba da se odgovori, a neki delovi našeg razgovora su se odnosili na pitanja koja su već zatvorena u prošlosti.Oni su obuhvaćena nuklearnim sporazumom i zatvorena su. Danas smo se dogovorili da stavimo tačku na to”, rekao je iranski zvaničnik.

Grosi je sa svoje strane opisao razgovore kao „intenzivne“ i najavio nastavak pregovora u cilju pronalaženja “zajedničkog rešenja“.

Direktor IAEA se sastao i sa iranskim ministrom inostranih poslova Hoseinom Amirabdolahijanom, koji je rekao da je Iran odlučan za „konstruktivan angažman“ sa IAEA kako bi „poboljšao međusobno poverenje i saradnju“, navodi se u izveštaju državne novinske agencije IRNA.

Prema poverljivom sporazumu nazvanom „Dodatni protokol“ sa Iranom, IAEA prikuplja i analizira snimke sa nadzornih kamera postavljenih na iranskim nuklearnim lokacijama, u cilju praćenja programa Teherana kako bi se videlo da li se pridržava nuklearnog sporazuma.

Iranski parlament je u decembru 2020. odobrio zakon kojim se obustavlja deo inspekcija UN nad njegovim nuklearnim postrojenjima ako evropski potpisnici ne budu obezbedili oslobađanje od naftnih i bankarskih sankcija do februara, što se nije dogodilo, pa IAEA nije u mogućnosti da pristupi snimcima sa nadzornih kamera.

Agencija je takođe tražila praćenje aktivnosti na lokaciji za proizvodnju delova za centrifuge u blizini severnog grada Karaja, a IAEA nema pristup tamo od juna nakon što je Iran saopštio da je u sabotaži Izraela značajno oštećen objekat i kamere IAEA.

Iako Iran tvrdi da je njegov program mirnodopski, regionalni rival Izrael je više puta upozoravao da neće dozvoliti Teheranu da napravi nuklearno oružje.

Nakon jednostranog povlačenja bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa iz iranskog nuklearnog sporazuma, Teheran sada obogaćuje male količine uranijuma do čistoće od 60 odsto, što je, kako ocenjuje AP, najveći nivo ikada.

Nova američka administracija na čelu sa DŽozefom Bajdenom saopštila je da je spremna da se vrati u sporazum, ali je upozorila da vreme ističe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.