U trendu

Gruško: Rusija želi da pretvori vojni scenario u politicki

MOSKVA – Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško, izjavio je večeras da predlozi Moskve o bezbednosnim garancijama, upućeni Sjedinjenim Američkim Državama, predstavljaju pokušaj da se potencijalni vojni scenario pretvori u politički proces.

„Došli smo do trenutka istine u našim odnosima sa NATO kad moramo da napravimo principijelan izbor. Mi smo taj izbor napravili“, rekao je Gruško, koji je uveren da NATO neće izbegavati razgovore, prenosi TAS S.

Gruško je za Solovjev jutjub kanal kazao da je Moskva spremna za razgovore kako bi se „vojni ili vojno-tehnički scenario konfrontacije“ pretvorio u „politički proces koji će zaista ojačati vojnu bezbednost“.

Ali, ako NATO odbije ruske predloge, Rusija će se angažovati na stvaranju kontrapretnji, rekao je on i dodao da će onda biti prekasno da se Moskva pita zašto je donela takve odluke i razmestila svoje oružane sisteme.

Rusija je saopštila ranije da želi pravno obavezujuće garancije SAD i NATO da će Alijansa odustati od bilo kakve vojne aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.