U trendu

Gruzijski premijer poručio Zelenskom da se ne meša u unutrašnje stvari Gruzije

TBILISI – Gruzijski premijer Irakli Garibašvili optužio je danas ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se, komentarišući prošlonedeljne proteste u Tbilisiju, umešao u političku situaciju u Gruziji.

Zelenski je podržao demonstracije održane u Tbilisiju u znak protesta protiv predloženog zakona o stranim agentima, kojim, kako smatraju kritičari, gruzijska vlast najavila autoritarne promene, navodi se u izveštaju britanske agencije Rojters.

„Kada čovek čija je zemlja u ratu podržava destruktivne akcije nekoliko hiljada ljudi ovde u Gruziji, to predstavlja direktan dokaz da je ta osoba umešana i motivisana da u Gruziji izazove promene“, rekao je Garibašvili za Zelenskog u intervju za gruzijsku televiziju IMEDI i istakao da svima želi mir i što skoriji završetak rata.

Zelenski je zahvalio demonstrantima što su mahali ukrajinskim zastavama i pokazali poštovanje prema Ukrajini, a Gruzijcima je poželeo „uspeh demokratije“.

Prošlog petka je gruzijski parlament odbacio sporni predlog zakona o stranim agentima, koji je pretio da će naneti štetu nastojanjima zvaničnog Tbilisija da uspostavi bliskije odnose sa Evropom.

Kritičari su upozorili da je predloženi gruzijski zakon inspirisan ruskim zakonom iz 2012. godine, koji vlasti u Rusiji naširoko koriste za obračun sa političkim neistomišljenicima, navela je agencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.