U trendu

Gubitak kose i smanjen seksualni nagon simptomi dugog kovida

BIRMINGEM – Istraživački tim sa Univerziteta u Birmingemu otkrio je i objavio da su gubitak kose i smanjen sekusualni nagon dva nova simptoma dugotrajnog kovida.

Istovremeno, kanadski naučnici sa Medicinskog fakulteta u Alberti objavili su podatak da šest odsto dece pogađa tzv. dugotrajni kovid.

Na listi brojnih simptoma koji ostaju kao posledica dugotrajnog kovida do sada su kao najčešći navođeni gubitak mirisa, kratak dah i bol u grudima, ali i amnezija, nemogućnost izvođenja određenih pokreta i halucinacije.

Stručnjaci su, u zavisnosti od prirode simptoma, formirali tri grupe problema sa kojima se suočavaju oboleli od kovida – to su respiratorni problemi, mentalno zdravlje i kognitivni problemi.

Tim Univerziteta u Birmingemu pratio je elektronske zdravstvene kartone 2,4 miliona ljudi u Velikoj Britaniji, prikupljene između januara 2020. i aprila 2021, i pokazalo se da su pacijenti imali nove zdravstvene probleme više od tri meseca nakon što su dobili kovid.

Istraživači su izračunali da su oni koji su imali kovid 6,5 puta više izloženi riziku od gubitka mirisa 12 nedelja nakon što su zaraženi virusom u odnosu na one koji nisu bili zaraženi.

„Naša analiza podataka o faktorima rizika je od posebnog interesa jer nam pomaže da razmotrimo šta bi potencijalno moglo uzrokovati ili doprineti dugotrajnom kovidu“, rekao je profesor Dr Šamil Harun sa Univerziteta u Birmingemu.

Sa druge strane, studija istraživača sa Medicinskog fakulteta u Alberti potvrdila je zastupljenost dugotrajnog kovida i kod dece.

Najčešći dugotrajni simptomi kod dece su umor, slabost, kašalj, kao i problemi sa disanjem, koji traju mesecima nakon infekcije.

Ova studija je obuhvatila 1.884 dece, iz čak osam zemalja.
„Nažalost, ne postoje poznate terapije za dugotrajni kovid kod dece i potrebno je više istraživanja u ovoj oblasti“, rekao je Dr. Stiven Fridman jedan od autora studije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.