U trendu

Gucatijevi advokati traže njegovo hitno puštanje iz pritvora

HAG – Branioci predsednika Udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija podneli su zahtev sudiji Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu da on pod hitno bude pušten iz pritvora, bilo pod uslovima koje sud odredi, ili bez njih.

Gucati je zajedno sa podpredsednikom tog udruženja Nasimom Haradinajem optužen za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka i nalaze se u pritvoru u Hagu od hapšenja 25. septembra prošle godine.

Obojici je pritvor već dva puta produžavan, zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da će i dalje opstrusati postupke i zastrašivati svedoke, kao i da će ponaviti krivična dela.

U dopisu sudu povodom predstojećeg razmatranja pritvora Gucatijevi advokati Džonatan Ris i Hju Bovden ističu da pretpostavka nevinosti ide u prilog optuženog da se brani sa slobode.

U ovom slučaju, kako ukazuju, prethodne odluke sudije o produženju pritvora zasnivale su se na navodnim rizicima da će njihov branjenik nastaviti da širi nejavni dokazni materijal (Specijalizovanog tužilaštva), pa tvrde da je „tužilaštvo sada jasno stavilo do znanja da na suđenju neće, niti može, pozvati ijednog svedoka koji bi rekao da su mu očigledno pretili ili ga zastrašivali ili da se suočio sa drugim ozbiljnim posledicama kao rezultatom Gucatijevih postupaka“.

„U svetlu sada pojašnjenog stava tužilaštva, kontinuirano zadržavanje Gucatija više se ne može smatrati i neophodnim i proporcionalnim, i zato njegovo puštanje treba narediti odmah, sa ili bez bilo kog od ranije predloženih uslova“, naveli su advokati.

Oni su tvrde da je Gucati čovek dobrog karaktera, kao i da je sudija već obznanio da je on ima jake porodične i društvene veze u svom rodnom gradu, te da bi rizici od njegovog bekstva mogli da se spreče postavljem određenih uslova.

Gucati je pred sudom negirao krivicu, dok je Haradinaj odbio da se uopšte o njoj izjasni jer kako ne naveo ne priznaje taj sud.

Uhapšeni su u Prištini 25. septembra i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.