Guskova: Slučaj Mladić primer „pravde“ koju je izmislio Zapad

MOSKVA – Jelena Guskova, ekspert za region Balkana izjavila je da je slučaj Ratka Mladića, kome je Haški tribunal potvrdio doživotnu kaznu, ilustrativan primer „pravde“ koju je izmislio Zapad, čiji je glavni cilj slom Rusije i bacanje Srba na kolena.

„Primer kako funkcioniše Haški tribunal veoma je važan za Rusiju, jer to već dugo nije tribunal, već politički sud. Da bi postigao svoj cilj – da uništi Sovjetski Savez, zatim Rusiju, da uništiti Jugoslaviju – bilo je potrebno uspostaviti sopstveni sistem zakona ili, kako ćemo danas reći, nedostatak prava. A u to vreme Rusija je bila slaba i nije mogla da se odupre tom procesu, već je, naprotiv, igrala zajedno s njim“, rekla je Guskova u razgovoru za Balt njuz.

Guskova, koja je šef Centra za proučavanje moderne balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka i doktor istorijskih nauka, objasnila je da je ovaj proces preoblikovanja međunarodnog prava počeo 90-ih godina prošlog veka, kada je izbila kriza u Jugoslaviji i ŠSR-u.

Kako je navela, u to vreme su se države raspadale, sistem međunarodnih odnosa se menjao i pristrasnost je postala glavna karakteristika ovog procesa.

„I danas pokušavamo da preokrenemo ceo ovaj sistem. Uključujući angažovanje u Savetu bezbednosti UN i po pitanju Haškog tribunala“, rekla je Guskova, a prenele su Novosti.

Tvrdi da se Haški tribunal pokazao kao telo u rukama Zapada kako bi ostvario svoje ciljeve, a ne kao pravosudno telo.

„Među tim ciljevima bilo je neophodno, pre svega, dovesti Srbiju i Srbe koji su se tom procesu opirali i da celom svetu dokažu da su Srbi krivi za ono što se dešavalo na Balkanu 90-ih“, dodala je.

Ranije je Žalbeno veće Mehanizma u Hagu odbacilo žalbu Mladića na doživotnu kaznu izrečenu u novembru 2017. godine.

„Naš stav o slučaju generala Mladića veoma je važan za nas (Rusiju). On je heroj svoje zemlje, vodio je srpsku vojsku i branio je od nepravde NATO-a. I s tim u vezi, u međunacionalnoj borbi, zalagao se, pre svega, za očuvanje Republike Srpske, zbog čega nam danas general Mladić iz Haškog tribunala kaže da je ponosan na ono što je učinio za Republiku Srpsku i traži da se očuva Republika Srpska, i zna da je on ostao u sećanju naroda i da će ostati zauvek“, rekla je Guskova.

Ona je dodala da je Rusija danas jaka i da je počela da se odupire ovom procesu preoblikovanja sistema „pravde“ negde u prvoj deceniji ovog veka.

„Danas osuđujemo sve što je Tribunal uradio. Sada, kada je ostalo malo stvari u procesu“, zaključila je Jelena Guskova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.