U trendu

Gutereš: Ako postoji pakao na Zemlji. . .

NJUJORK – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je Izrael i palestinski Hamas na hitan prekid vatre apelujući na izraelsku vojsku da pokaže maksimalnu uzdržanost, a na Hamas da obustavi neselektivno raketiranje.

„Ako postoji pakao na Zemlji to su životi dece u Gazi“, rekao je Gutereš na početku vanrednog zasedanja Generalne skupštine UN o krizi na Bliskom istoku, održane u četvrtak.

On je takođe pozvao dve strane da dozvole intenziviranje posredničkih napora kako bi se okončale borbe, kao i pristup neophodnoj humanitarnoj pomoći.

Gutereš je implicitno kritikovao Izrael i Hamas zbog kršenja „zakona ratovanja“ koji zabranjuje neselektivne napade i napade na civile i civilnu imovinu, kao i napade na vojne mete koje izazivaju nesrazmerne civilne žrtve.

„Borba protiv terorizma ili samoodbrana“, kako je rekao, nisu opravdanje, prenosi AP.

Gutereš je pozvao izraelske vlasti da poštuju zakone uključujući proporcionalnu upotrebu sile i pozvao ih da pokažu maksimalnu uzdržanost u sprovođenju vojnih operacija.

Pozvao je Hamas i druge militantne grupe da „obustave neselektivno lansiranje raketa i granata“.

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Malki optužio je na sednici Izrael za „genocid nad palestinskim porodicama“ i pozvao međunarodanu zajednicu da zaštiti palestinski narod dok mu se ne obezbedi sloboda.

Al Malki je rekao da svaka zemlja u svetu ima odgovornost da obezbedi da prevladaju mir, pravda i sloboda i apelovao na Generalnu skupštinu UN da obezbedi da Izrael odgovara za ubistvo, kako je naveo, nedužnih Palestinaca i da mu ne bude obezbeđeno oružje.

Palestinski ministar je dodao da su Palestinci obavestili administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena i Bliskoistočni kvartet posrednika – SAD, UN, EU i Rusiju, da politički proces koji bi, kako se izrazio, doveo do „kraja izraelske okupacije Palestine i njene prestonice“, treba da usledi nakon završetka „okupacije“ protiv palestinskog naroda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.