Gutereš na samitu EU u pokušaju da ublaži dramatičnu situaciju gladi u svetu

BRISEL – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je danas u Briselu, gde se sastaje sa 27 lidera Evropske unije na njihovom samitu.

Njegova poruka liderima EU je da mora da se odgovori na ogroman izazov rastućeg siromaštva i gladi u svetu.

„Moja poseta se održava u krucijalnom momentu, kada imamo pravu oluju u mnogim zemljama u razvoju sa kombinacijom faktora koji vode u dramatične situacije. Ima sve više gladi, siromaštva, manje obrazovanja, manje zdravstenih usluga u mnogim delovima sveta. A naš finansijski sistem ne daje odgovor na probleme. To je ogroman izazov i računamo na EU da odgovori na transformacije koje su neophodne”, poručio je Gutereš ulazeći na samit zajedno sa predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom.

Generalni sekretar UN je naveo da naknoviji klimatski izveštaj eskperata “pokazuje dramatičnu situaciju”, i da je kao odgovor “potrebna dramatična akcija”.

Mišel je kratko rekao da EU veruje “u multilateralni pristup, međunarodne zakone i Ujedinjene nacije” i da će se danas razgovarati o izazovima u svetu.

Guterešev zahtev do EU lidera je da osigura da ruska i beloruska đubriva stignu u zemlje u razvoju, uprkos sankcijama protiv ove dve zemlje.

Međutim, ovome se protivi Litvanija koja smatra da bi olakšanje sankcija na belorusko đubrivo bilo spas za Lukašenka, beloruskog predsendika.

Litvanija ima podršku Poljske, Estonije i Letonije koje se ubeđene da samo sankcije protiv Rusije i Belorusije mogu da prekinu rat u Ukrajini.

Beloruska kalijumska đubriva sankcionisana su 2021. godine, nakon što je režim predsednika Aleksandra Lukašenka primorao let Rajanera sa opozicionim novinarom da sleti u Minsk i pokrenuo obračun protiv njegovih protivnika koji se nastavlja do danas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.