U trendu

Gutereš poziva na uvažavanje činjenica u donošenju politika protiv klimatskih promena

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas naučnike da iznesu „snažne činjenice“ kako bi naterali vlade širom sveta da usvoje politike u suzbijaju klimatske promene, pre nego što se pređe prag globalnog zagrevanja od 1,5 stepeni Celzijusa.

On je to rekao uoči jednonedeljnog skupa u švajcarskom alpskom gradu Interlakenu na kojem bi stručnjaci i zvaničnici iz celog sveta trebalo da završe poslednji od sedam izveštaja panela naučnika UN od Pariskog klimatskog sporazuma 2015.

Gutereš je, u video obraćanju delegatima, rekao da najnoviji izveštaj Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC) „nije mogao doći u bolje vreme“.

„Naš svet je na raskrsnici,  a naša planeta je na nišanu“, rekao je Gutereš i dodao da se svet približava tački bez povratka – prekoračenju međunarodno dogovorene granice globalnog zagrevanja od 1,5 stepeni.

Taj prag, dogovoren u Parizu pre skoro osam godina i meren u odnosu na prosečne temperature u predindustrijskim vremenima, postao je merilo za klimatske naučnike koji upozoravaju na opasnosti od sve toplije planete.

Gutereš je citirao nedavne izveštaje IPCC-a koji pokazuju da, iako su neki uticaji globalnog zagrevanja već neizbežni, „moguće je ograničiti globalno zagrevanje na 1,5 stepeni brzim i dubokim smanjenjem emisija u svim sektorima globalne ekonomije“.

Pojedini naučnici se ne slažu ističući da brzina kojom se gas staklene bašte upumpava u atmosferu čini nemogućim zadržavanje postavljene granice.

Šef UN je rekao da bi poslednji deo šestog ciklusa izveštavanja IPCC-a trebalo da pruži vladama „čvrste, iskrene, detaljne naučne smernice za donošenje ispravnih odluka za ljude i planetu“ kada se okupe na godišnjoj svetskoj konferenciji o klimi u Dubaiju krajem godine.

Gutereš je naglasio da je ubrzanje postepenog ukidanja fosilnih goriva „teško, ali neophodno“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.