Gutereš predlaže okončanje mirovne misije na Haitiju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antionio Gutereš predlaže da se do oktobra prekine mirovna misija na Haitiju i zameni mnogo manjim prisustvom UN-a, sudeći prema izveštaju koji je danas dostavljen agenciji AFP.

Foto: Beta

Predlog da se okonča misija stabilizacije Haitija, koja je počela pre 13 godina, donet je uoči plana SAD da se drastično smanji budžet Ujedinjenih nacija.

Gutereš je u izveštaju poslatom Savetu bezbednosti prošle nedelje naveo da bi svih 2.370 vojnika u toj misiji trebalo da bude povučeno do 15. oktobra 2017. godine.

Za novu misiju bilo bi odabrano 295 od ukupno 1.001 policajca koji trenutno služe misiji, a civilno osoblje bi takođe bilo drastično smanjeno, navodi AFP.

Tim Ujedinjenih nacija bi nadgledao i slao rana upozorenja o konfliktima, kršenju ljudskih prava i vladavine prava na lokalnom nivou koristeći pokretne timove, navodi se u izveštaju.

Savet bezbednosti UN odlučiće o budućnosti haićanske misije sledećeg meseca.

Gutereš je predložio da se mandat misije produži za šest meseci, tokom kojih bi se operacije usporile i napravile put za manju misiju.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar