U trendu

Gutereš predlaže okončanje mirovne misije na Haitiju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antionio Gutereš predlaže da se do oktobra prekine mirovna misija na Haitiju i zameni mnogo manjim prisustvom UN-a, sudeći prema izveštaju koji je danas dostavljen agenciji AFP.

Predlog da se okonča misija stabilizacije Haitija, koja je počela pre 13 godina, donet je uoči plana SAD da se drastično smanji budžet Ujedinjenih nacija.

Gutereš je u izveštaju poslatom Savetu bezbednosti prošle nedelje naveo da bi svih 2.370 vojnika u toj misiji trebalo da bude povučeno do 15. oktobra 2017. godine.

Za novu misiju bilo bi odabrano 295 od ukupno 1.001 policajca koji trenutno služe misiji, a civilno osoblje bi takođe bilo drastično smanjeno, navodi AFP.

Tim Ujedinjenih nacija bi nadgledao i slao rana upozorenja o konfliktima, kršenju ljudskih prava i vladavine prava na lokalnom nivou koristeći pokretne timove, navodi se u izveštaju.

Savet bezbednosti UN odlučiće o budućnosti haićanske misije sledećeg meseca.

Gutereš je predložio da se mandat misije produži za šest meseci, tokom kojih bi se operacije usporile i napravile put za manju misiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.