U trendu

Gutereš traži trenutni prekid vatre između Izraela i Pojasa

NJUJORK – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš zatražio je danas na sastanku Saveta bezbednosti hitno okončanje sukoba između Izraela i Palestinaca iz pojasa Gaze.

„Neprijateljstva s izraelske i palestinske strane moraju odmah prestati, UN sa svim stranama radi na postizanju trenutnog prekida vatre“, rekao je Gutereš, prenosi RIA Novosti.

On je istakao da raketni i minobacački napadi, s jedne, i vazdušni i artiljerijski napadi, s druge strane, moraju prestati i pozvao sve strane da usliše taj poziv.

„Zgrožen sam napadom na izbeglički kamp u Gazi, u kojem je ubijeno 10 članova iste porodice“, rekao je Gutereš i istakao da humanitarni objekti moraju biti zaštićeni.

On je dodao da novinarima treba dozvoliti da rade bez straha i uznemiravanja i istakao da uništavanje kancelarija medija u Gazi izaziva krajnju zabrinutost.

Gutereš je naglasio da je jedini način za napredak povratak pregovorima s ciljem stvaranja dve države koje žive jedna uz drugu, u miru, sigurnosti i uz uzajamnoo priznavanje, sa Jerusalimom kao glavnim gradom obe države, na osnovu relevantnih rezolucija UN, međunarodnog prava i prethodnih sporazuma.

Sukubi između Izraela i palestinskog pokreta Hamas, koji vlada Gazom, počeli su prošli ponedeljak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.