U trendu

Gutereš: Zaraćene strane Jemena postigle saglasnost

STOKHOLM – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš danas je izjavio da su se zaraćene strane u Jemenu, nakon nedelju dana mirovnih pregovora vođenih u Švedskoj, saglasile o uspostavljanju primirja u provinciji Hodeida i povlačenju snaga iz tog lučkog grada na Crvenom moru.

AP prenosi da je Gutereš zahvalio delegacijama iz Jemena na, kako je kazao, „važnom koraku“ i „pravom napretku ka budućim pregovorima za okončanje sukoba“ i dodao da je sledeća runda pregovora planirana ua kraj meseca.

Brutalan četvorogodišnji građanski rat vode međunarodno priznata vlada Jemena koja uživa podršku koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, protiv pobunjenika Huta koji uživaju podršku Irana, napominje američka agencija.

Prema navodima Ujedinjenih nacija, ratno stanje je dovelo do jedne od najtežih humanitarnih kriza u svetu u kojoj 22 od 29 miliona stanovnika Jemena treba pomoć.

„Ovo je samo početak“, kazao je Gutereš i zahvalio stranama u pregovorima „zbog dolaska ovde da se razgovara o boljoj buućnosti Jemena“.

Nije bilo, kako se navodi, dobrih izgleda da će pregovori odmah dovesti do prekida sukoba, ali se mogao primetiti napredak, na osnovu sporazuma o razmeni zatvorenika u koju je uključeno oko 15.000 osoba. Ta razmena bi trebalo da se dogodi do 20. januara.

U sredu su UN iznele još veća očekivanja za progresom u pregovorima navodeći da je izaslanik UN obema stranama dao nacrt sporazuma na razmatranje.

Taj dokument sadrži set predloga uključujući jedan za politički okvir za posleratno stanje u Jemenu, ponovno otvaranje aerodroma u prestonici Sani i predlog za Hodeidu kroz koju je neophodno obezbediti protok humanitarne pomoći za milione ljudi u Jemenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.