U trendu

„Gvozdena kupola“ slučajno oborila izraelski vojni dron

JERUSALIM – Izraelski protivvazdušni sistem „Gvozdena kupola“ slučajno je oborio izraelski vojni dron tokom nedavnih borbi sa Hamasom u pojasu Gaze, saopštile su Izraelske odbrambene snage lokalnim medijima.

Kako je za izraelski dnevnik „Haarec“ rekao portparol izraelske vojske, „Gvozdena kupola“ je pogodila dron „Skajlark“ i istraga o incidentu je u toku.

Bespilotne letelice „Skajlark“ su male bespilotne letelice koje je izgradio Elbit Sistems, izraelska međunarodna odbrambena firma, a koristi ih jedinica „Skaj Rajder“ artiljerijskog korpusa izraelskih odbrambenih snaga za obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije, preneo je Biznis insajder.

„Haarec“ je izvestio da su izraelske odbrambene snage zabrinute zbog incidenta vezanog za prijateljsku vatru, jer on dovodi u pitanje da li su one sposobne da se bore duži vremenski period bez nanošenja štete sopstvenim snagama.

Izraelska „Gvozdena kupola“ je sistem PVO kratkog dometa dizajniran za presretanje raketa, artiljerije i minobacača.

Sistem se koristi od 2011. godine i cilj mu je da smanji žrtava raketnih napada na izraelske gradove.

„Gvozdenu kupolu“ su dizajnirale i razvile izraelske odbrambene kompanije Rafael advensd difens sistems i Izrael erospejs industris, uz američku podršku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.