U trendu

Haiti: Kidnapovani sveštenici, među njima francuski državljani

PORT-O-PRENS – Pet sveštenika i dve časne sestre kidnapovani su na Haitiju, izjavio je katolički sveštenik, dodajući da su među taocima i dvojica francuskih državljana.

Pripadnici sveštenstva kidnapovani su u zajednici Krua-de-Boke, severoistočno od glavnog grada Port-o-Prensa, izjavio je Žilber Peltro, generalni sekretar Konferencije haićanskih sveštenika (ĆR).

„Nacija mora da ustane u borbi protiv ovih siledžija“, rekao je Peltro za Rojters, dodajući da su jedan sveštenik i jedna časna sestra francuski državljani.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da su dvoje francuskih državljana kidnapovani na Haitiju, ali nije pružilo dodatne detalje, pozivajući se na bezbednosne razloge.

Kako je saopšteno, francusko Ministarstvo spoljnih poslova je u potpunosti mobilisano, a Ambasada Francuske na Haitiju u bliskom je kontaktu sa lokalnim vlastima.

„Otmicu sedam pripadnika sveštenstva izvela je ozloglašena banda ‘400 Mavozo’. Otmičari su tražili otkupninu od milion dolara“, izvestila je haićanska novinska agencija „Juno7“.

Najnovija otmica dolazi manje od dve nedelje nakon što su naoružani napadači kidnapovali jednog haićanskog pastora i još troje lica tokom ceremonije koja je uživo emitovana na Fejsbuku.

Haiti je poslednjih godina pogođen porastom nasilja, posebno mnoštvom otmica radi otkupnina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar