U trendu

Hamas: Zatišje u Gazi zavisi od akcija Izraela u Jerusalimu

Zvaničnik Hamasa Kalil al Haja izjavio je danas da Izrael mora zaustaviti svoju „agresiju“ i u pojasu Gaze i u Jerusalimu ako želi zatišje posle 11 dana rata vodjenog ovog meseca.

Al Haja je to izjavio posle sastanka sa šefom egipatske obaveštjne službe Abasom Kamelom koji je došao u Gazu pošto se sastao u Jerusalimu sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom u nastojanju da se učvrsti neformalan prekid vatre kojem je posredovao Kairo.

Kamel je najviši arapski zvaničnik koji je posetio Gazu od 2018. godine, a razgovarao je sa Jehijem Sinvarom, vodjom Hamasa u Gazi.

Najnoviji rat Izraela i Hamasa podstaknut je višenedeljnim protestima i sukobima u Jerusalimu zbog izraelske politike na svetilištu u tom gradu i nastojanja grupe jevrejskih naseljenika da iseli palestinske porodice iz obližnjeg arapskog kvarta Šeik Džarah u istočnom delu grada.

Zvaničnik Hamasa je rekao novinarima da je sa šefom obaveštajne službe Egipta razgovarao o potrebi da „okupator okonča svoju agresiju na Gazu, Jerusalim, Šeik Džarah i u čitavoj Palestini“.

Al Haja je dodao da Izrael takodje mora u potpunosti ukinuti blokadu uvedenu nad pojasom Gaze još 2007. godine, kada je islamski ekstremistički Hamas silom preuzeo vlast od snaga lojalnih umerenijem Fatahu.

On je isključio vezivanje obnove Gaze za oslobadjanje dva izraelska civila i predaju posmrtnih ostataka dvojice izraelskih vojnika ubijenih u prethodnom ratu koje navodno drži Hamas.

Umesto toga, Hamas će, po svoj prilici, zahtevati oslobadjanje velikog broja palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Prekid vatre kojem je posredovao Egipat se poštuje ali se ne bavi nijednim osnovnim sporom u izraelsko-palestinskom sukobu.

Izrael i Hamas su već četri puta ratovali od 2008. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.