U trendu

Haos i nasilje na ulicama u Venecueli, glasanje završeno, ima žrtava

Više od osam miliona birača, ili 41,53 odsto, glasalo je u nedelju za članove Ustavotvorne skupštine Venecuele, po Madurovom predlogu. Na ulicama nasilje, prenose svetski mediji.

„Odziv birača iznosi 41,53 odsto, ili tačno osam miliona i 89.320 birača“, navela je izborna komisija Venecuele. S druge strane, glasanje su obeležili sukobi demonstranata i snaga reda, u kojima je čak deset osoba stradalo. Među njima su i dva tinejdžera.

Glasači su birali 545 članova te Ustanotvnorne skupštine čije formiranje je zatražio predsednik Venecuele Nikolas Maduro. Opozicione snage se već mesecima protive tom predlogu i smatraju da će Maduro tako samo ojačati diktaturu. Opozicija smatra da socijalistički predsednik planom da izmeni Ustav namerava da učvrsti vlast, zaobidje izabrani parlament gde je opozicija u većini i izbegne presedničke izbore krajem 20

Opozicija je takođe saopštila i da ne priznaje izbore smatrajući ih prevarom i dodala da osuđuje nasilje.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli poručila je večeras putem Tvitera da su izbori za Ustavotvornu skupštinu koje je u Venecueli organizovao predsednik Maduro „još jedan korak ka diktaturi“ i da SAD „neće prihvatiti nezakonitu vladu“ u Karakasu, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je ovo bio prvi zvanični odgovor iz Vašingtona na glasanje organizovano u nedelju u trenutku kada protesti u kojima ima mrtvih potresaju Venecuelu i birači u velikoj meri bojkotuju izbore.

Maduro je za ove izbore rekao da će predstavljati početak „nove ere borbe“ u ovoj zemlji proizvođaču nafte koja je zapala u krizu.

„Madurovi lažni izbori još jedan su korak ka diktaturi. Nećemo nezakonitu vladu. Venecuelanski narod i demokratija će nadvladati sve“, navela je Hejlijeva na ovoj društvenoj mreži.

Za danas su ponovo zakazani protesti pristalica opozicije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.