U trendu

Haos u Americi: Tuku se za kap benzina, za sve je kriv hakerski napad

Gorivo je u nekim delovima SAD-a postalo kao novi toalet papir i brojne benzinske postaje su presušile u panici građana, a u pozadini svega stoji ransomware napad na jednu od najvećih naftnih kompanija – Colonial Pipeline, prenosi PBS.

Another idiot hoarding gas from IdiotsInCars

Kompanija je privremeno ove nedelje zaustavila rad, što je izazvalo paniku na društvenim mrežama da će nestati goriva i brojni građani navalili su na benzinske stanice. To je dovelo do toga da u četvrtak oko 70 posto benzinskih stanica u Severnoj Karolini nije imalo goriva, ali i oko polovine u Južnoj Karolini i Georgiji, prema podacima servisa GasBuddy.com.

Colonial Pipeline je još 7. maja otkrio da su bili žrtva ransomware napada, zbog čega su morali da privremeno zaustave svoj rad. Prema podacima FBI-ja, iza svega stoji hakerska grupa DarkSide, a naftna kompanija nastavila je rad u sredu nakon što su, navodno, platili 5 miliona dolara koristeći kriptovalute.

– Ne verujemo da ruska vlada stoji iza ovog napada, ali imamo razloga da verujemo da napadači koji su izvršili ovaj napad žive u Rusiji – rekao je u četvrtak Džoe Bajden.

Jedan od problema u celoj priči je i to što goriva ima, ali je izazov u tome kako ga brzo dopremiti do stanica. Zbog nedostatka vozača na nacionalnom nivou, jedna kompanija iz Teksasa vozače podstiče s platom od 14.000 dolara nedeljno.

Stoga su mnogi vozači na istočnoj obali i jugu SAD-a pohrlili na pumpe. Pritom su posegnuli za najbržim rešenjima, pa su tako gorivo točili u otvorene kante, pa i plastične kese, a na pojedinim benzinskim stanicama izbila je i tuča između vozača.

Na Reditu je već objavljeno mnoštvo fotografija na kojima se vidi kako neodgovorni vozači toče gorivo u kese, burad, pa i kante za smeće.

Come save your Mom. from IdiotsInCars

Ministar saobraćaja Pit Butidžidž je pozvao na razum i smirenost: „Naravno, razumemo zabrinutost u područjima u kojima se ljudi susreću s privremenim prekidima u snabdevanju, ali gomilanje stvari ne poboljšava stvari. Ni pod kojim okolnostima benzin se ne sme stavljati u bilo šta osim u vozilo direktno ili u odobreno skladište, a to, naravno, ostaje istina bez obzira na sve što se događa.“

Iako je Colonial u sredu ponovo pokrenuo poslovanje, kompanija je rekla da bi trebalo nekoliko dana da se lanac snabdevanja vrati u normalu. Gorivo kroz njihov naftovod putuje brzinom od 8 km/h i brojne stanice žele do goriva iz istog izvora u isto vreme, piše PBS. Za korisnike u Karolinama, Džordžiji i Virdžiniji moglo bi da prođe i do dve nedelje da se stvari vrate u normalu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar