U trendu

Haris u poseti demilitarizovanoj zoni između dve Koreje

SEUL – Americka potpredsednica Kamala Haris posetiće u četvrtak demilitarizovanu zonu koja razdvaja korejsko poluostrvo tokom boravka u Južnoj Koreji, objavila je danas Bela kuća.

Ta poseta, kako se navodi, naglašava „angažman SAD vezano za pretnju koju po Seul predstavlja Severna Koreja“, a potpredsednica Haris odaće počast „zajedničkoj žrtvi“ desetine hiljda američkih i korejskih vojnika koji su se zajedno borili u Korejskom ratu, prenosi Rojters.

Rat je okoncan 1953. prekidom vatre, ali trajni mir nikada nije potpisan, navodi britanska agencija.

Poseta američke potpredsednice dolazi nekoliko dana nakon što je Severna Koreja ispalila balističku raketu ka moru i trenutku kada se strahuje da će Pjongjang izvršiti novi nuklearni test, pošto su pokušaji administracije predsednika DŽozefa Bajdena da stupi u kontakt sa severnokorejskim vođom Kim DŽong Unom propali.

Dolazak Haris potvrdio je južnokorejski premijer Han Duk-Su tokom sastanka sa potpredsednicom SAD u Tokiju, a kasnije su to učinili američki zvaničnik.

Haris boravi danas u Japanu, gde predvodi američku predsedničku delegaciju na sahrani bivčeg japanskog premijera Šinza Abea.

Demilitarizovana zona na granici dve Koreje se često naziva poslednjom reliktom hladnog rata i postoji od kada se Korejski rat 1950-53 završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.