U trendu

Havisto: Rusija je bezbednosna pretnja Finskoj

HELSINKI – Finska u novonastalim okolnostima ne može da zadrži neutralnost, jer je Rusija za nju postala bezbednosna pretnja, izjavio je finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto.

„Mislim da je to nova realnost. Stvarno mislim da je evropska bezbednosna arhitektura srušena. To je nova situacija, postoji nova vrsta gvozdenog zida između Rusije i drugih zemalja. I naravno, zasnovana je na agresiji Rusije na Ukrajinu“, naveo je Havisto u intervjuu za CNN.

Havisto je dodao da postoji zabrinutost zbog neefikasnih razgovora o nuklearnom i hemijskom oružju, što je dovelo svet u situaciju u kojoj je bio za vreme kubanske raketne krize tokom Hladnog rata.

„Da, imamo jaku tradicionalnu vojsku. Biće nam dopremljeni avioni F-35. Ali, šta ako nam preti nekonvencionalno oružje“, upitao je Havisto, prenosi CNN.

Finski ministar je rekao i da je rat u Evropi izvan Ukrajine sasvim moguć.

„Naravno da postoji takva mogućnost i zato je toliko važno podržati Ukrajinu u ovom trenutku“, istakao je Havisto, prenosi CNN.

Na pitanje da li Ukrajina može da pobedi u sukobu sa Rusijom, Havisto je odgovorio da „Ukrajinci mogu da se nose sa okolnostima u kojima se nalaze i da u tom smislu mogu da pobede u ovoj bici“.

„Mislim da su, naravno, moralno na visokom nivou. Veoma su ujedinjeni. Njima je potrebna naša podrška“, naveo je on, prenosi CNN.

Nakon decenija vojne neutralnosti, Finska i Švedska su na nedavno završenom samitu NATO u Madridu formalno pozvane da se pridruže alijansi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar